2020.02.23.
Navigáció
· Főoldal
· Szerkesztői előszó
· Tanulmányok
· Tudástér és Önképzés
· Múzeumi Civil
· Konferenciák
· Módszertan
· Programok
· Timpnet Műhely-rovat
· Attraktív /a 7,5-8 millió éves mocsári ciprusok/

· Keresés

· Impresszum
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 26
· Legújabb tag: Dunaine Nagy Borbala
Dunainé Nagy Borbála: Idősek és Szépkorúak a Herman Ottó Múzeumban
Múzeumi Szabadművelődési Akadémia Idősek és Szépkorúak részére, „ Múzeumandragógiai Mintaprojekt”,-ezzel a címmel hirdette meg és indította a Herman Ottó Múzeum Dr. Simon László és Dr. Kurta Mihály vezetésével, azt az előadás-sorozatot, melyre jómagam a kíváncsi amatőr jelentkeztem, bár egyáltalán nem tudtam mi a MÚZEUMANDRAGÓGIA fogalom jelentése.


Nyugdíjas élelmezésvezetőként szerettem volna valami hasznos dologgal foglalkozni, olyannal, ami úgymond eddig kimaradt az életemből. Mindig szerettem a szépet, érdekelt a kultúra /ebben mindenevő vagyok/ és csodáltam azokat az embereket, akik ilyet tanultak, ezzel foglalkoztak és tanítják is.
Számomra a Múzeum ahol a múlt a jelen és jövő is találkozik, a kultúra temploma volt tele csodákkal.
Ezzel az Akadémiai előadássorozattal kinyílt előttem és társaim előtt is a csodák kapuja.
A kíváncsi csapat összetétele igen változatos: pedagógus, újságíró, hivatalnok, katona, mérnök élelmezésvezető.
Aktív korukban is valószínű mindannyian érdeklődő, nyitott emberek voltak és ez a képességük nyugdíjasként is megmaradt.
Az előadások 2011. május végén indultak és változatosságuk, színvonaluk lenyűgöző volt. Az előadók valóban Akadémia-i szinten beszéltek a múzeumok kialakulásáról, a régészetről, az etnográfia, etológia, antropológia, folklorisztika, kulturális antropológia, a múzeumi marketing, az ásatások és számítógépes rekonstrukciók, történelemtudományi források gyűjtésének módjairól, a nemzetiségekről, Borsod-Abaúj-Zemplén megye várairól, a művészettörténész munkájáról, a gyűjtemények történetéről, az ásványokról, a frontszemélyzet munkájának fontosságáról és sok más szinte fel sem sorolható érdekes dologról.
Megmutatták a Herman Ottó Múzeum kincseit, azokat is, amelyek nem mindig láthatóak a kiállításokon. Találkoztunk, megismertük és megszerettük a múzeum dolgozóit. A rendezvények kapcsán szinte az otthonunknak érezhettük és érezzük a számomra csodált Tudás Templomát. Bevontak minket a munkába, mint önkénteseket.
Számomra ez a folyamat megfejtette a titokzatos szót: MÚZEUMANDRAGÓGIA
Mit is jelent ez 8 hónap eltelte után: én azt gondolom: KULTÚRAKÖZVETITÉS
A jövő nemzedékének mi a legtöbb, amit adhatunk: a gyökerek és a szárnyak. A mi korosztályunk a szépkorúak a gyökereket tudjuk megmutatni.
Mi mindannyian a csoport tagjai, a városunkat szerető és az itt felhalmozott értékeket becsülő emberek vagyunk. Szeretnénk ezeket, az értékeket megmutatni a fiatal és kevésbé fiatalkorú embereknek, azoknak, akik itt élnek a városunkban és azoknak is, akik más vidékekről látogatnak ide.
Én a magam részéről szívesen végzek önkéntesként bármilyen munkát teremőri, raktári, adminisztratív területen is. Tárlatvezetőként is volt már alkalmunk belekóstolni a közönséggel való találkozásba, csodás volt!
A jövőben szeretnék a projekt vezetőivel olyan tervszerű munkát végezni a miskolci nyugdíjasok körében, ahol a tárlatvezetésre is van lehetőség.
Más megyék, városok önkénteseivel csereprogramban megmutatni városunk értékeit.
Nyáron a szegedi Móra Ferenc Múzeum önkénteseivel találkozva úgy tapasztaltam van erre igény és lehetőség is.
Weöres Sándort idézve:
„Egyetlen parancs van a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindenkinek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra:”
Számomra a múzeumandragógia elmélete és gyakorlata is ennek a gondolatnak a kiteljesítését jelenti és azt, hogy idős és szépkorban is vállalnunk kell a tanulást, mert ez nem csupán az egész életen át tartó tanulás igazságát jelenti, hanem testi, lelki és mentális szükséglet is.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóÚj jelszó kérése
PDF READER letöltése
A PDF állományok használatához szükséges program az alábbi címről tölthető le:
http://get.adobe.com/reader
Generálási idő: 0.01 másodperc 248,744 egyedi látogató